به سوی تمدن اسلامی

«چرا فرهنگ کار جمعى در جامعه‌ى ما ضعیف است؟ علت کارگریزى چیست؟ چرا در روابط همسایگی‌مان رعایت هاى لازم را نمی کنیم؟ چرا در زمینه‌ى فرهنگ رانندگی، مردمان منضبطى به طور کامل نیستیم؟حد زاد و ولد در جامعه‌ى ما چیست؟ الگوى تفریح سالم چیست؟ در بین ما دروغ چقدر رواج دارد؟ چرا در برخى از بخش هاى کشورمان طلاق زیاد است؟ علت پرخاشگرى و بى‌صبرى در میان بعضى از ماها چیست؟ علت قانون‌گریزى در برخى از مردم چیست؟ انضباط اجتماعى در جامعه چقدر وجود دارد؟ وجدان کارى در جامعه چقدر وجود دارد؟  نوع معمارى در جامعه‌ى ما چگونه است؟چرا برخى از حرف ها و ایده‌هاى خوب، در حد رؤیا و حرف باقى می ماند؟ چه کنیم که ریشه‌ى ربا در جامعه قطع شود؟آپارتمان‌نشینى چقدر براى ما ضرورى است؟ تجمل‌گرائى چیست؟ چرا در بین بسیارى از مردم ما مصرف‌گرائى رواج دارد؟ چه کنیم حق همسر و فرزندان رعایت شود؟»

این سوالات بخش مهمی از مشکلات جامعه ی ماست که با آن مواجه ایم -که به نظر نویسنده به دلیل نفوذ فرهنگ غربی در جامعه ی ما شکل گرفته است و اگر ما نسبت مان را با فرهنگ و تکنیک تمدن غرب مشخص نکنیم دچار بحران های شدید تری می شویم که دیگر قابل جبران نباشد - توسط مقام معظم رهبری طرح شده اند سرآغاز یک بحث و حرکت به سوی تمدن اسلامی است البته باید توجه شود که دچار سطحی نگری نشویم، دچار تحجر نشویم و از طرف دیگر دچار سکولاریسم پنهان هم نشویم. انتظار می رود که اهل فکر و  اهل نظر اعم  از دانشجویان ، نخبگان ، حوزویان و... درمراکزی که   می توانند کار کنند، فکر کنند، مطالعه کنند، تا بتوانیم به سوی تمدن اسلامی پیش برویم.

تذکر مهمی که باید داده شود این است که مبادا بـــرخورد سـطحی بـا مــسائل مــهمی هــمچون حرکت به سوی تمدن اسلامی در فضای دانشجویی شود و به این صحبت ها که انتظار می رود تحولات مهمی را در حــرکت به ســـوی تمدن اسـلامی در فـــضای دانشـجویی شود و به ایــن صحبت ها کـه انـــــتظار مـــی رود تــحولات مــهمی را در تصمیم گیری ها و انتخابات مهم پیش رو به دنبال داشته باشد، به دیده ی نشریه و بنر وشعار نگاه شود.

امت اسلامی قرن هاست که با موضوع غریبی مواجه شده است که تا به امروز نتوانسته از سد قدرت مند آن عبور کند، و آن غیبت هزار و دویست ساله امام عصر ارواحنا له الفداه است. در طی این مدت انحرافات بسیار عمیقی در نحوه نگرش بشر به عالم و حقایق آن رخ داده است.       و این انحرافات با نفوذ به جوامع اسلامی توانسته اند خود را در حد بدیهی ترین باور های انسانی به خیل کثیری از مسلمانان تحمیل کنند. با بررسی چرایی طولانی شدن عصر غیبت معلوم می شود که مانع اصلی در عدم تحقق امر ظهور، اسیر شدن مسلمانان در مرزهای عقلانیتی است که سعی در القای بی نیازی انسان از پروردگار دارد  و می خواهد او را به هر نحو ممکن ، از فقر همه جانبه اش به الله غافل نماید.  قرآن می فرماید:« ای مردم شما ذاتاً فقیرید و هیچ چیزی از خود ندارید و تنها خدا غنی و ستوده است.»(آیه 15 سوره ی فاطر)در جهان بینی که تمدن غرب نسبت به عالم و آدم دارد، تعریفی که از انسان می شود، انسان، «حیوان ابزار ساز» نام دارد  که این تعریف مقابل تعریف خلیفه اللهی دین از انسان است و  انسان غربی هیچ وقت معنای « اَینَ مُتّصِلٌ بَینَ الاَرضِ و السماء» را نمی شناسد. زیرا تفکر غربی غیب را انکار    می کند و طبیعی است که به دنبال واصل بین آسمان (غیب) و زمین(شهود) نگردد. وقتی انسان خلیفه ا... باشد، می کوشد تا به ا... برسد و با نگاه به فقر ذاتی خود نسبت به الله، دنبال ولی اللهی می گردد که واسطه بین او و خداوند است. ولی نتیجه گسترش دیدگاه غربی، عدم تشنگی انسان ها به ظهور ولی خدا است و باعث طولانی تر شدن امر غیبت می گردد.

گفتگو از تمدن اسلامی،آن هم به صورتی که مدّنظر شیعه است علاوه بر آن‌ که مانع انحراف از اهداف اصلی می‌گردد، إن‌شاءالله عامل ظهور با برکت امام معصوم(عج) خواهد شد و بر این اساس اعتقاد داریم گفتگوها می‌تواند عاملی جهت ‌دهنده و برانگیزاننده به سوی آینده ‌ای مطمئن باشد. به همین جهت مسیر حرکت را این گونه ترسیم می کنیم:

 الف- شناخت فکر و فرهنگ غربی به عنوان مانع تحقق تمدن اسلامی

ب- خودآگاهی نسبت به وضع مطلوب در نظام مهدوی     

ج- شناخت انقلاب اسلامی که عامل سیر دهنده از وضع موجود به وضع مطلوب است.

شناخت فرهنگ ومبانی غرب

باید غرب را شناخت و آن را نقد کرد زیرا راه عبور از این تمدن؛ نقد فکر و فرهنگ و سوال پرسیدن از مبانی آن است.گام موثر در شرایط کنونی، به پرسش از غرب در تمامی زمینه ها و شئون است. از سبک زندگی آمریکایی گرفته تا دموکراسی و سیاست و اقتصاد و نظام فرهنگی و رسانه و پزشکی مدرن و نظام صنعتی آن و  در نهایت همه ابعاد این تمدن را باید به چالش کشید. باید عرصه های مختلف علمی و معرفتی که باور عقلانیت مدرن است،   فرو بریزد و این همان قله ایست که برای رسیدن به تمدن اسلامی باید فتح شود. و عبور از مرزهای عقلانیت مدرن و شکسته شدن این حصر شیطانی بدست سربازان امام زمان (عج ا... تعالی فرجه الشریف) نوید پایان عصر غیبت و ظهور منجی بشریت خواهد بود.

ترسیم وضع مطلوب

اگر از فکر و فرهنگ غربی آزاد شویم آنچه باید بشود خود را نمایان خواهد کرد. همانند جمله کلیدی اسلام « لا اله الا ا...» که اشاره می کند تا اله های دیگر نفی نشود نور ا... نمایان نخواهد شد. باید توجه داشت که در شرایط کنونی که تمدن غرب در تمامی جهان ریشه دوانده است آشنایی با ساختارهای تمدن اسلامی به طور مفصل امکان پذیر نمی باشد. ولی می توان اجمالی از شرایط مطلوب این تمدن را تصور کرد. می توان تصور این را داشت که مناسبات فرهنگی اقتصادی و سیاسی تمدن اسلامی با مناسبات فعلی تفاوت جدی دارد. و به اندازه وسعمان به این مناسبات اسلامی و تفاوتشان با مناسبات فعلی اشاره خواهیم کرد. توجه داشته باشیم که حرکت به سمت وضع مطلوب نباید باعث القای این تصور شود که از فردا تمام دستاوردهای مدرن کنار گذاشته شود زیرا این کار به معنی تسلیم در برابر غرب است؛ بلکه با خودآگاهی باید شرایطی در جهت عبور از این دستاوردها به سمت دستاوردهای اسلامی فراهم شود.

در جهت عبور از این دستاوردها به سمت دستاوردهای اسلامی فراهم شود.

شناخت واقعی انقلاب اسلامی

باید انقلاب اسلامی را شناخت. این شناخت نه صرفا از جهت سیاسی بلکه نگاه به جایگاه تاریخی آن است. هنگامی که از شناخت انقلاب اسلامی صحبت می کنیم نباید با عینک غربی به آن نگاه کنیم و نباید مثل افرادی باشیم که آگاهی آنها نسبت به اسلام محدود به پذیرش حقانیت و نه اجرای آن به عنوان یک حقیقت در کل زندگی شان است. همین طور است کسانی که نسبت به ظلمات فرهنگ غرب آگاهی دارند ولی نمی توانند عملا در مقابل آن مقاومت کنند و تصمیم بگیرند که سرنوشت خود را از آن جدا کنند. شناخت انقلاب اسلامی نیز باید توام با اجرای اهدافش باشد وگرنه راه به جایی نخواهیم برد. اگر از انقلاب سخن بگوییم و به جایگاه تاریخی آن که از غدیر شروع شده و به حاکمیت مهدی (عج ا... تعالی فرجه الشریف) ختم می شود و باید از روح غربی عبور کند، چیزی نگوییم عملا از انقلاب اسلامی چیزی نگفته ایم. اعتقاد ما این است که انقلاب اسلامی رجوع دوباره ای به حاکمیت امام معصوم دارد و به همین دلیل است که می گوییم انقلاب اسلامی ادامه غدیر است. امام عزیز فرمودند:«من امیدوارم که انشاءالله این روحیه ای که در این کشور است؛ باقی باشد این کشور را به صاحب اصلی او امام زمان عج الله تحویل بدهیم»

سخن مقام معظم رهبری نیز در مورد انقلاب اسلامی متذکر همین حقیقت است.

جوانان آینده ساز !

«انقلاب اسلامى تواناست. آن قدرتى و ظرفیتى و انرژى متراکمى که در انقلاب اسلامى وجود دارد، این توانائى را دارد که همه ى این موانعى را که من گفتم و بسیارىاش را هم نگفتم، از سر راه بردارد و آن تمدن ممتازِ برجسته ی متعالىِ باشکوه اسلامى را جلوى چشم همه ى دنیا برقرار کند؛ و این در زمان شما خواهد بود، انشاءا... به دست شما خواهد بود، با همت شما خواهد بود. هرچه می توانید، خودتان را از لحاظ علم و عمل و تزکیه و تقویت روح و تقویت جسم - همان طورى که بارها عرض شده - آماده کنید و ان‌شاءا... این بار سنگین را به دوش بگیرید.»